Kinderopvang
Amsterdam

Ouders betaalden nog nooit zoveel voor kinderopvang

In opdracht van MOgroep Kinderopvang heeft onderzoeksbureau Buitenhek Management & Consult onderzoek gedaan naar de effecten van de bezuinigingsvoorstellen voor de kinderopvang in 2011 en 2012. Uit het onderzoek blijkt hoe groot de kostenstijging voor gezinnen zal zijn als de voorstellen voor 2012 bewaardheid gaan worden. Per gezin bedraagt deze stijging gemiddeld 3000 euro per jaar.

2011: het Rijk betaalt 74 %
Voor 2011 staan de kostenstijgingen voor de kinderopvang al vast. De kinderopvangtoeslag aan ouders wordt verlaagd naar 74 procent (dit was 79 procent). Ouders met één kind in de opvang en een minimuminkomen zien de kosten met 77,8 procent stijgen, met een modaal inkomen met 43,1 procent en drie keer modaal betaalt 20,5 procent meer.

2012: 400 miljoen bezuinigen?
De maatregelen voor 2012 zijn veel forser. Het is echter nog koffiedik kijken omdat niet duidelijk is welke partijen het land gaan regeren. Het CDA wil 500 miljoen euro bezuinigen op de kinderopvang en de VVD 400 miljoen euro. Het maximale uurtarief waarover kinderopvangtoeslag wordt betaald moet volgens beide partijen omlaag naar ongeveer 5 euro (dit bedrag wordt nu al in de gastouderopvang gehanteerd). Gemiddeld stijgen de kosten voor ouders 3000 euro per jaar. Minima zullen zes keer zoveel betalen, modale inkomens vier keer zoveel, twee keer modaal twee keer zoveel en voor drie keer modaal nemen de kosten met tweederde toe.

Wie betaalt wat?
Buitenhek Management & Consult heeft ook nog gekeken hoe de verhoudingen van de kinderopvangrekening door ouders, het rijk en werkgevers door de jaren heen zijn geweest. Daaruit blijkt dat, mochten de bezuinigingen zoals die voor 2012 zijn voorgesteld, ouders nog nooit eerder zo'n hoog percentage van de kinderopvangkosten hebben betaald. In 2012 zullen ouders 45 procent van de kosten op zich nemen, het Rijk 35 procent en de werkgevers ongeveer 20 procent.

Conclusies CPB terecht?
Uit een onderzoek van het CPB bleek eerder al dat een stijging van 25 procent van de kinderopvangkosten amper zal leiden tot verlies van werkgelegenheid. Ook werd geconcludeerd dat als ouders 100 procent van de kinderopvangrekening moeten gaan betalen dit zal leiden tot een lichte daling in arbeidsuren van 1,4 procent en bij tweeverdieners van 6,8 procent. Demissionair minister Andre Rouvoet heeft zich deels op dit onderzoek gebaseerd. Onderzoeksbureau Buitenhek stelt echter vraagtekens bij de conclusie van het CPB. 'De CPB-onderzoekers zijn ervan uitgegaan dat de bezuinigingen op de kinderopvang worden gecompenseerd door een verlaging van de inkomensbelasting. Daar is in dit geval echter geen sprake van.' En even verderop in het rapport: 'De komende jaren zal blijken of de werkgevers in Nederland met krappe arbeidsmarkten het CPB aan die voorspelling kunnen houden'. Vrouwen zijn namelijk vooral aan het werk in de sector gezondheidszorg/welzijn waar juist in de toekomst krapte wordt verwacht.

advertenties
Junior Service Amsterdam
Kinderdagverblijf Rovertjes
Hanging Houses, speeltenten voor kinderen
TintelTuin
Voor ouders en kinderen die eens iets anders willen op vakantie...
Internet diensten
Webdesign, webdevelopment, e-commerce, restyling...
Kindercentrum De Morgenstond
Klimhal Amsterdam voor kinderfeestjes...
Breng een bezoekje aan Kids Planet
Uw logo hier? 
Neem contact met ons op