Kinderopvang
Amsterdam

GGD Nederland: blij met strengere eisen aan gastouderopvang

GGD Nederland is verheugd dat met ingang van 1 april a.s. strengere eisen worden gesteld aan gastouderopvang. De kwaliteit van deze vorm van kinderopvang kan dan beter worden getoetst door de GGD’en.

Donderdag 17 januari ondertekenen de brancheorganisaties in de kinderopvang en oudervereniging BOinK een convenant met strengere kwaliteit afspraken. GGD Nederland is verheugd over de afspraken die de convenant partijen hebben gemaakt. De organisatie vroeg al langer om meer wettelijke handvatten om een intensiever toezicht mogelijk te maken. GGD Nederland verwacht dat de veiligheid en de kwaliteit van de gastouderopvang nu beter gewaarborgd kunnen worden.

Vorige maand kwamen staatssecretaris Dijksma, de VNG en GGD Nederland al overeen dat gastouderbureaus voortaan twee keer per jaar worden gecontroleerd door de GGD. Voorheen was dat eens per jaar. Deze intensivering van het toezicht wordt bekostigd uit de jaarlijkse extra 3 miljoen euro die de staatssecretaris toen toezegde.

In het vandaag ondertekende convenant zijn de criteria voor gastouderopvang én de manier waarop gastouderbureaus hun gastoudergezinnen controleren aanzienlijk verscherpt. Zo moeten de bureaus twee keer per jaar een huisbezoek brengen aan de gastouder, moeten alle huisgenoten van de gastouder (vanaf 18 jaar) een recente verklaring omtrent het gedrag hebben (indien de opvang plaats vindt bij de gastouder), moet de opvanglocatie rookvrij zijn en mag een gastouder niet meer dan vier kinderen onder de vier jaar tegelijk opvangen.
De kwaliteit afspraken uit het convenant worden door de overheid overgenomen in wet- en regelgeving, waarmee de GGD-inspecteurs vervolgens de opvang toetsen.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de kwaliteit van de kinderopvang. De inspecties kinderopvang worden uitgevoerd door de regionale GGD’en. Daar werken in totaal 150 inspecteurs. De controles richten zich zowel op hygiëne en veiligheid als op pedagogisch beleid, inzet van personeel en ouder inspraak.

advertenties
Junior Service Amsterdam
Kinderdagverblijf Rovertjes
Hanging Houses, speeltenten voor kinderen
TintelTuin
Voor ouders en kinderen die eens iets anders willen op vakantie...
Internet diensten
Webdesign, webdevelopment, e-commerce, restyling...
Kindercentrum De Morgenstond
Klimhal Amsterdam voor kinderfeestjes...
Breng een bezoekje aan Kids Planet
Uw logo hier? 
Neem contact met ons op