Kinderopvang
Amsterdam

Peuteronderwijs van start

Deze week zijn de eerste pilots voor peuteronderwijs van start gegaan, ook wel de nulgroep genoemd. De meningen over dit experiment zijn verdeeld. Uiteindelijk wordt over vier jaar het effect van het peuteronderwijs afgezet tegen de resultaten van peuters die een regulier vve-programma volgen. De proef duurt vier jaar.

Speels leren
NOS Radio 1 nam een kijkje bij het begin van zo'n nulgroep op een peuterspeelzaal in Rotterdam. Ouders reageren er enthousiast: 'Je moet het niet zien als een school, maar als een speelse manier van leren', aldus een vader. Een moeder zegt dat kinderen van allochtone afkomst vaak pas gaan leren als ze leerplichtig zijn 'en dan is het soms al te laat. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen'.

Hbo'er
In totaal experimenteren dertig scholen en peuterspeelzalen met peuteronderwijs. Peuters krijgen vijf dagdelen per week, 2,5 uur educatie per dag. Voor de pilots wordt een hbo'er aan het team pedagogisch medewerkers toegevoegd die de bevoegdheid heeft om als leerkracht te functioneren. Annemiek Veen van het Kohnstamm Instituut op Radio 1: 'Het is niet helemaal nieuw om kinderen in een voorschool op te vangen. Dat gebeurt nu ook al. Nieuw is wel dat hoger opgeleiden met peuters werken en dat betekent dus een flinke impuls voor de kwaliteit. Winst zal er vooral inzitten dat de verschillende voorzieningen peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en scholen) die we hebben beter op elkaar afgestemd worden.

Elke school een nulgroep
De Rotterdamse wethouder de Jonge ziet het liefst dat aan elke school in Rotterdam een nulgroep vastzit voor kinderen die extra stimulering nodig hebben. 'We willen alle voorscholen gaan ombouwen tot een groep 0, met hoger opgeleide medewerkers op de groep en gericht op het wegwerken van achterstanden.

advertenties
Junior Service Amsterdam
Kinderdagverblijf Rovertjes
Hanging Houses, speeltenten voor kinderen
TintelTuin
Voor ouders en kinderen die eens iets anders willen op vakantie...
Internet diensten
Webdesign, webdevelopment, e-commerce, restyling...
Kindercentrum De Morgenstond
Klimhal Amsterdam voor kinderfeestjes...
Breng een bezoekje aan Kids Planet
Uw logo hier? 
Neem contact met ons op