Kinderopvang
Amsterdam

'Vroege infecties beschermen kind'

Gepubliceerd op?vrijdag 22 april 2005

Een vroege blootstelling aan infecties kan pasgeboren baby's beschermen tegen leukemie.

Dat hebben Britse wetenschappers van het Leukaemia Research Fund team vrijdag gemeld. Als je je kind tijdens de eerste levensmaanden blootstelt aan veelvoorkomende infecties, versterkt dat het immuunsysteem van de baby. Op die manier kunnen ziekten als leukemie in latere levensfasen sneller worden voorkomen, denkt het team.

Kinderdagverblijf
Je pasgboren kind naar een kinderdagverblijf sturen, zou volgens de onderzoekers een effectieve manier zijn om dit te bewerkstelligen. Hoe meer een kind in de eerste drie maanden buitenshuis verblijft, hoe lager het risico op acute lymfatische leukemie (ALL). Kinderen die in de eerste maanden op regelmatige basis in een kinderdagverbijf werden geplaatst, hadden de minste kans op ALL.

Deze link werd al langer vermoed, maar de studie van het Britse Leukaemia Research Fund team is het grootste onderzoek dat tot nu toe op dit gebied is gedaan. De studie nam drie jaar in beslag. De website bmj.com publiceerde het vrijdag. De onderzoekers keken naar 6,305 kinderen zonder en 3,140 kinderen met leukemie, een vorm van kanker in de bloedcellen. Van die laatste groep leden 1,286 kinderen aan ALL. Alle kinderen waren tussen de twee en de veertien jaar oud.

De ouders werden ondervraagd over de sociale activiteiten die de kinderen in hun eerste levensjaar buiten de familie hadden. Baby's die te maken hadden met kinderopvang door familie of vrienden, hadden 38 procent minder kans op ALL. Baby's die naar een officieel kinderopvangverblijf werden gestuurd, liepen 27 procent minder risico.

Leukemie
Het komt veel voor dat een ongeboren baby in de baarmoeder al een genetische afwijking ontwikkelt. Bij 1 procent van deze gevallen wordt er kort na de geboorte een tweede mutatie veroorzaakt. De kans op leukemie wordt daardoor groter. Volgens professor Mel Greaves, leider van het Britse onderzoek, kan een kind dat in de eerste levensmaanden nooit een infectie heeft gehad, eerder leukemie ontwikkelen.

Dat komt doordat het immuunsysteem, dat dan niet volledig is ontwikkeld, een op latere leeftijd optredende infectie dan kan omzetten tot leukemie. "Er is met dit onderzoek voldoende bewijs geleverd dat het immuunsysteem tijdens de eerste maanden een infectie nodig heeft, om ook op latere leeftijd normaal te kunnen functioneren", aldus Greaves tegenover de BBC. "Deze studie biedt ons een helder antwoord, en dat geeft de ouders ook mer zekerheid."

Volgens Greaves zijn de behandelmethoden voor kinderen met leukemie de afgelopen jaren verbeterd. Ongeveer 75 procent overleeft de aandoening. "Maar het is natuurlijk altijd beter om de ziekte te voork?men, en ik denk dat dat dankzij deze studie veel beter mogelijk is."

Bronnen: BBC, BMJ

advertenties
Junior Service Amsterdam
Kinderdagverblijf Rovertjes
Hanging Houses, speeltenten voor kinderen
TintelTuin
Voor ouders en kinderen die eens iets anders willen op vakantie...
Internet diensten
Webdesign, webdevelopment, e-commerce, restyling...
Kindercentrum De Morgenstond
Klimhal Amsterdam voor kinderfeestjes...
Breng een bezoekje aan Kids Planet
Uw logo hier? 
Neem contact met ons op